Znany kucharz – Karol Okrasa, był gościem na warsztatach kulinarnych „Pstrąg kłodzki bez tajemnic”, które odbyły się w środę 11 maja br. w Regionalnej Szkole Turystycznej w Polanicy-Zdroju. W kuchni rządził pstrąg, z którego siedem dwuosobowych ekip przyrządzało wykwintne dania. Poza Karolem Okrasą, uczestników warsztatów dopingował także Waldemar Załuski, właściciel największej w Polsce patelni & brytfanny plenerowej.
Oprócz uczniów Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych RST, w zajęciach uczestniczyli uczniowie z zaproszonych szkół podstawowych – SP w Starej Łomnicy, SP nr 2 w Polanicy-Zdroju oraz SP „Edukator” w Polanicy-Zdroju. Drużyny złożone z ucznia RST i osoby z zaproszonej szkoły, miały do dyspozycji pstrągi, dodatki oraz różne przyprawy. Można było gotować, dusić, piec i smażyć, korzystając z pełnego zaplecza kuchennego pracowni RST. Do jednego z dań użyte zostało nawet palone siano, ulubiona „przyprawa” Karola Okrasy. Przygotowujący dania musieli w tym dniu wykazać się wyjątkową kreatywnością! Efekty zmagań oceniał (i smakował) sam mistrz kuchni, który zwycięskiej drużynie przyznał swoje nagrody – specjalne pamiątkowe deski kuchenne.
Poza działaniem w części typowo kuchennej, Karol Okrasa opowiadał o swojej karierze gastronomicznej i medialnej oraz odpowiadał na liczne pytania, nie tylko kulinarne. Nie zabrakło oczywiście rozdawania autografów oraz wspólnych zdjęć…
[Tekst i foto: Marek Gałowski]