Kongres i piknik z wołowiną sudecką

Sudecki Kongres Samorządowy oraz Piknik „Smaki Regionu” to wydarzenia, które odbyły się w Lądku-Zdroju w dniach 8-9 czerwca 2017 r. Celem kongresu było rozpoczęcie szerokiej dyskusji o sytuacji społeczno – gospodarczej na obszarze Sudetów. Piknik z wołowiną sudecką odbył się już po raz szósty, a do Lądka-Zdroju przeniesiony został z Marianówki. Aura i frekwencja dopisały…

piknik z wołowiną sudecką

Wśród gości I Sudeckiego Kongresu Samorządowego byli m.in. samorządowcy, naukowcy, eksperci w dziedzinie rozwoju regionalnego. Głównym celem kongresu było rozpoczęcie debaty pomiędzy samorządowcami, władzami województwa oraz stroną rządową dotyczącej wsparcia rozwoju gospodarczego regionu Sudetów. Tematyka kongresu to m.in. diagnoza społeczno-gospodarcza obszarów górskich Dolnego Śląska na tle innych terenów województwa i pozostałych obszarów górskich w kraju; bezpieczeństwo w górach; infrastruktura transportowa w kontekście specyficznych uwarunkowań terenów górskich; szanse na wzrost gospodarczy w regionie Sudetów oraz zagrożenia w rozwoju. Miejmy nadzieję, że obecność tylu znamienitych gości i poruszona tematyka rychło przyniosą efekty pracy na rzecz rozwoju Sudetów, a zwłaszcza Ziemi Kłodzkiej.

piknik z wołowiną sudecką

Dla szerszej publiczności znacznie ciekawsza była piątkowa impreza, którą ulokowano na Stawach Biskupich. Piknik „Smaki Regionu” ma na celu promocję wołowiny sudeckiej jako produktu regionalnego. Od bieżącego roku impreza została przeniesiona do Lądka-Zdroju z Marianówki w gminie Bystrzyca Kłodzka, gdzie odbywała się dotychczas. Głównym wydarzeniem pikniku był konkurs na gulasz wołowy, z bezpłatną degustacją dla publiczności. W konkursowe szranki stanęło osiem drużyn, z których każda otrzymała do dyspozycji 14-litrowy kociołek, 5 kg wołowiny, 2 kg cebuli, przyprawy oraz drewno na opał. Inwencja twórcza w kwestii przyrządzenia gulaszu i zastosowanych dodatków była szeroka. Poziom okazał się bardzo wyrównany, więc jury miało spory kłopot z ustaleniem werdyktu. Ostatecznie, „o włos” wygrało Uzdrowisko Lądek-Długopole, a ściśle ujmując – nowo otwarta restauracja „Zdrój Wojciech”. Drugie miejsce zajęła Drużyna ze wsi Lutynia, a trzecie KGW Skrzynka. Publiczność także mogła głosować – w tym przypadku najlepsza okazała się Lutynia! Zwycięzcy otrzymali puchary, zaś wszyscy uczestnicy dyplomy oraz nagrody rzeczowe od sponsorów. Oprócz konkursu na gulasz, ważną częścią pikniku był kiermasz produktu regionalnego i rękodzieła. Na stoiskach oferowano m.in. miody, soki, nalewki, oscypki, domowe ciasta, obrazy. Sporo atrakcji przygotowano także dla dzieci. Muzyczną gwiazdą pikniku był zespół Centrala 57. Szósty piknik z wołowiną sudecką zakończył się frekwencyjnym i promocyjnym sukcesem, zaś Stawy Biskupie okazały się świetnym miejscem dla organizacji podobnych imprez.

piknik z wołowiną sudecką

Centrala 57 na pikniku:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Rozwiąż równanie: *Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.